Recept


En viktig del av glassätandet är en bra grund innan man kommer till glassen. Därför samlar vi här några recept som passar bra som förglassrätter.
    Förrätter

    Ali-Oli


  • 1 skiva vitt bröd, ca 1 cm tjockt
  • 2 msk mjölk
  • 1 msk vinäger
  • 1 äggula från burhöns
  • 0,25 tsk salt
  • 3,75 dl majsolja
  • 4-8 vitlöksklyftor

  • Skär bort kanterna på brödskivan. Smula sönder brödskivan i mjölken och vinägern. Låt stå i 5-10 minuter.

    Omslut geggan i en duk och krama ur mjölken och vinägern.

    Pressa vitlöksklyftorna och knåda ihop sörjan med brödet. Tillsätt äggulan och saltet.

    Vispa medan oljan droppas i. Droppa sakta i början och öka sedan takten. Vid behov kan man tunna ut ali-olin med citron eller kokande vatten.

    Servera med nybakade, golfbollsstora dinkelvetebullar.

    OBS! Ej att förväxla med fransmännens vidriga aioli!



    Älgmulesallad


  • 1 älgmule
  • 1 dryg handfull ekologisk senapskål
  • 100 g nykärnat smör
  • Pinjenötter/Solrosfrön

  • Tärna älgmulen över en bädd av senapskål.
    Sprid smöret i jämna klickar över anrättningen.
    Garnera med solrosfrön eller pinjenötter.
    Krydda gärna med nymalen peppar och havssalt.
    Sätt in i ugn på 170 grader i 25 minuter.

    Låt kallna och servera med övrig undfägnad.



    Vuxen-Ufo


  • 1 bit Parma
  • 1 skiva Brie
  • Mycket lite torkade tomater (eller inte alls)
  • Lagom med dinkelmjöl
  • 1 ägg från burhöns
  • Lite hemgjort ströbröd
  • Oanvänd olivolja
  • 1 klick ali-oli eller chilimajonäs

  • Vik parmaskinka runt en tunn skiva brie toppad med torkade tomater (eller inte). Doppa i dinkelmjöl, därefter i lätt vispade ägg, samt slutligen i hemgjort ströbröd. Låt vila i 15 minuter.

    Stek på hög värme i rikligt med olivolja.

    Avsluta med en klick ali-oli eller chilimajonäs på ufots tak.



    Luxig Majs/Chilisoppa


  • 500 g majskorn
  • 1 gul lök
  • 1 liten röd elak chili eller en knapp tsk chiliflarn
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 citrongräs
  • 6 dl höns- eller fiskbuljong
  • 3 dl ovispad vispgrädde
  • 3 dl kokosgrädde
  • 2 lime
  • 3 klickar smör
  • lite, lite salt
  • lite, lite peppar

  • Olja in en rejäl hackkniv och hacka lök, vitlök, chili och citrongräs och lägg tillsammans med majskornen i en ugnssäker form. Toppa med 2 klickar smör. Sätt in formen i 200 grader under 20 minuter.

    Häll över i en stor gryta tillsammans med buljongen och låt koka i 10 minuter. Fyll på med den ovispade vispgrädden och kokosgrädden och koka i ytterligare 15 minuter. Kör soppan i mixer (eller inte) och sila resterna genom en finmaskig sil. För en matigare och mer vardaglig soppa kan man hoppa över silningen.

    Krydda soppan med lite, lite salt och peppar, pressa saften ur de två limearna och koka upp för sista gången. Rör i en sista klick smör innan servering. Se till att följa receptet exakt!

    Grunda med fördel tallriken med vitlöksfrästa räkor eller citronmarinerad kycklingfilé, eller doppa parmachips och brytbröd i soppan.



    Varmrätter

    Mormors Österlenkyckling


  • 1 grillad kyckling
  • 2 msk smör
  • 2 tsk curry
  • 1 finhackat äpple
  • 1 liten hackad lök
  • 1 burk champinjoncréme
  • 1,5+2 dl vispgrädde
  • 1 dl tomatketchup
  • 1 tsk salt
  • 2 msk paprikapulver

  • Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och rör i curry, äpple och lök. Låt puttra på låg värme tills löken är genomskinlig. Tillsätt 1,5 dl vispgrädde och champinjoncréme. Smaksätt med salt och paprikapulver.

    Dela kycklingen i mindre bitar och lägg köttet i en eldfast form. Klipp skinnet i småbitar och strö dessa över köttet. Slå över curryblandningen och gratinera i 200 grader i ca 5-10 minuter.

    Slå en blandning av 2 dl lätt vispad grädde och tomatketchup över anrättningen och gratinera i ytterligare ca 30 minuter i 200 grader.



    The Morrissey Burger


  • 150 g waguyubiff
  • 1 st svart tryffel
  • 30 g lever från tvångsmatad gås
  • 1 rejäl klick hemlig sås
  • 1 tunn skiva bifftomat
  • 2 skivor Gruyèreost
  • 2 skivor marinerad rödlök, modell mindre
  • 1 ark bladguld
  • 1 riktigt bra bröd utan sesamfrön
  • 1 märgben

  • Mal waguyubiffen två gånger i fibrernas riktning. Skapa en perfekt formad burgare med händerna.

    Dela brödet i två halvor och smörj in insidorna med märg. Grunda bottenhalvan av brödet med hemlig sås. Vid brist på hemlig sås använd annan erkänd bbq- eller hamburgersås. Placera den marinerade rödlöken i såsen. Täck över löken med en tunn skiva bifftomat av samma diameter som burgaren. Lägg ut ostskivorna ovanpå tomaten.

    Stek burgaren i 2,5 minuter på grilljärn, vänd den, lägg på gåslevern så att den smälter in i köttet och stek i ytterligare 2,5 minuter.

    Låt burgaren vila på bädden av ost. Riv tryffeln nogsamt över gåsleverburgaren. Har du ingen svart tryffel hemma så går det även att använda vit tryffel, även om det blir mindre estetiskt tilltalande. Skrapa med stor försiktighet bladguldet över tryffelgåsleverburgaren. Täck burgaren med brödlocket och kläm försiktigt ihop brödhalvorna.

    Om man istället vill göra en Morrissey Slider att använda som förrätt, ta helt enkelt en tredjedel av varje ingrediens.

    Är detta vad det kungliga hovet i Stockholm äter till vardags? Ja, antagligen. Men för den fattige studenten finns möjligheten att göra en så kallad Inferiör Morrissey, där man skippar guldet och använder enklare substitut som hängmörad högrev, tryffelolja och anklever.



    Gotterätter

    Inte så enkel Chokladmjölk


  • 300 g mörk choklad
  • 4 msk kakao
  • 400 g kondenserad mjölk
  • 1,5 liter mjölk
  • 5 dl oekologisk, ovispad vispgrädde
  • 2 teskedar vaniljextrakt

  • Häll ingredienserna i en rejäl gryta. Täck över med lock och koka på låg värme i 2 timmar. Rör om med jämna mellanrum. Servera med eller utan, men helst med, vispad grädde.

    Variera receptet med en handfull krossade polkagrisar eller en skvätt rom beroende på årstid och sällskap.



    J.S.B. där B står för Brownies


  • 300 g dyr, mörk choklad
  • 300 g osaltat och oekologiskt smör
  • 4 ägg från burhöns
  • 1 tsk oimiterad vaniljessens
  • 3,5 dl socker
  • 100 g valnötskärnor i stora bitar
  • 100 g mjölkchoklad i rejäla bitar
  • 100 g vit choklad i lika rejäla bitar
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

  • Sätt ugnen på 170 grader. Smält smör och mörk choklad över vattenbad. Ta bort röran från värmen, rör i socker, vaniljessens och ägg.

    Blanda mjöl, bakpulver, valnötter, mjölk- och vit choklad i en bunke. Blanda inte i några dumheter. Vänd ner mjöl/nöt/choklad-blandningen i den smälta choklad/socker/ägg-röran.

    Häll över geggamojan i en ugnssäker form av perfekt storlek klädd med smörinsmort bakpapper. Och swoooosh, in i ugnen!

    Vänta 20-25 minuter tills du inte står ut längre. Låt svalna i formen medan du tittar på.När dina brownies är i det närmaste svala, ta ut dem ur formen och skär dem i lagom stora kvadrater.

    Servera med, eller utan, men helst med, glass.



1.
För-rätten

Vad ska man äta före varmrätten som kommer före gotterätten som kommer före glassen?

läs mer...
2.
Varm-rätten

Vad ska man äta före gotterätten som kommer före glassen?

läs mer...
3.
Gotte-rätten

Vad ska man äta före glassen? En förefterrätt, så klart!

läs mer...
4.
Och sistglassen

Och så till måltidens höjdpunkt!

läs mer...

Så mycket gott!

Citronkula i vodkabad
Hälsa våren välkommen med en frisk smak av citron simmandes i Grey Goose!

Smultron i solen
Gräddig och sommarsöt smultronparfait i bägare. Allt som behövs en solig dag!

Höstrabarber
Rabarberparfait med blåbär för umamins skull. En stärkande tröst i höstmörkret!

Juldubbel!
Pepparkakscookiedough w/crumbs & 2chocPolka. För alla som önskar sig en riktigt god jul!